k@ zum@i
Tadi ka@zumai duty Mesra Harmoni boring e... yg banar nya alum ada mood, fikiran atu di umah masih mikirkan bby damit yang ditinggalkan..di bawa2 e saja rasa atu..

Tadi dalam Apanya Biskita duty bedua sama Bos Harun..tajuk nya Perancangan.. boring banar tajuk atu nda banyak sambutan...bukan
K@zumai milih, bos yang pilih..jadi aku Layanzzz...saja

Peserta kedua yang buat pangillan sapa g..Hj Derham a (bukan g daham) hj jaiiiiiiiii... pura2 ku nda kenal muekeke...atu jua nda kan kanal ,ketawa nya ketawa iski a..iski kan ke udara.

Tadi nda banyak pemanggil tapi banyak sms yang masuk..yang ku gelihati sms dari si bujang ..kesian e..teseliur ya kan jadi dj harmoni tapi umurnya harmoni tah jua nya.. magarib udah...sabar ja wang bujang..kita jadi pendengar dan pemanggil setia harmoni fm saja.. sia siapun hehehe....

Dan buat pendengar2 yang menghantarkan sms yg mengatakan merindui
k@zumai atu cewaah...( rindu juga korang pada aku yea...) terimakasih kerana mengingati ku....
tunggu lah kehadiran ku dalam ruangan Berpantun Ria pada 23dec ani bersama sapa g dj popular kita gitu.. dj iskandar.. jadi tunggu jangan tak tunggu.
|
k@ zum@i


Akhirnya bintang Bollywood, Shah Rukh Khan (SRK)datang menerima pingat kebesarannya daripada Yang Dipertua Negeri Melaka, Tan Sri Khalil Yaacob, di Seri Negeri, Ayer Keroh pada 6 Disember lalu.

Jadi dengan rasminya, SRK, 43, kini telah bergelar Datuk apabila menerima pingat Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) dari Kerajaan Melaka.

Jgn nda galatssss....
jadi kepada rakan2 dj kalau pasang lagu2 hindi yang di bintangi oleh shah rukh khan sebutlah namanya dengan Datuk Shah Rukh Khan... hehe.. jangal bunyi nya

dan inilah ucapan datuk shah rukh khan....
"Anugerah ini sangat bermakna kepada saya. Ia bukan saja untuk diri saya tetapi satu penghargaan yang berprestij kepada pelakon-pelakon lain di India,"

Sebagai membalas budi Orang Melaka, SRK berjanji akan menghebahkan anugerah yang mencetuskan kontroversi itu kepada peminatnya di Amerika Syarikat, Afrika Selatan dan Britain.

Bukan itu saja, SRK juga akan kembali ke Melaka pada 2009 nanti untuk membuat penggambaran filem Hindi terbarunya, Happy New Year terbitan beliau sendiri dan diarahkan oleh rakan baiknya, Farah Khan

zz: teseliur kan jadi datin hehehe...
|
k@ zum@i
1. King & Queen control, semua tah kan di control nya. baiktah bali kan kereta control. kan control pun sadang2 la.

2. Ice queen ( ego?) klayi bukan tah kan ngakun salahnya walaupun ya salah.

3. No chemistry. inda sefahaman. surang mau ice cream, surang mau chocolate. cnakan tu?

4. Selingkuh? HAHAHAHAHAHA. ketahuannn!!! ani yang paling babi sekali la

5. No freedom.semua inda buleh, tepaksa tapok2.. sabar ja.

6. Partner gauk2 tawa2 kan be cali kana signal2. kana cakapi "Bisai2 deh ulah atu!" aww sandi.

7. Permission, apa saja mesti tanya. parents nda lagi tanggung tu. bf / gf lah tanggung! haha. inda g bemuha indung a

8. Jalan kadai ,pakai baju sama jenis, sama kaler. sehati sejiwa lah tu katakan...

9. Masalah damit jadi masalah basar. macam durang klayi kan membasuh tayi wah,( pasal tahi pun nak gadoh kah ) sampai esuk2 nda betagur.

10. Ani nda semua la, Penjeles kan mati. senyum arah kawan pun inda buleh. kana tantang tarus! (knpa minta cucuk mata atu)

11. Makan kalau sama sama paksa control, ilang skill kampung. hehehe. Ada jua yg beshare tu makan. Partnernya nda sadar tu, yg partnernya sorg tu, nda barus gigi apa, sal gagas ngaga ia.

12. Online sampai subuh abis tu tebalik2 I love you, I miss you. mwahs. (ek alum kahwin tu )

13. When credit abis kana marah, ada tia yg cakap.. "kenapakan abis credit ah be msg sama urang lain kah?" (curiga di tahap maksima)

14. Mengusut kan mati. barang damit pun kan di kusut kan.. air liur kucing melakat arah baju pun kan menangis.(mcm kana puji..siapa memuji a? siapa membagi markah a?)

15. Sweet talker. cakap Together Forever la, janji itu ini.. baru cium bau kantut mental sudah! ..kamah e..

16. Kalau kelayi nda teriak2 nda sah! te sumpah sumpah. words BUDUH kuar.

17. Inda cukup sorang. mau jua ada spare.handal.

18. Kanapatan! kan menipu tapi inda handal.IQ RANDAH..HAHA. bida ehh! BOOO!!!

19. Klayi dalam keta, drive laju2. mesti di takan minyak tu! Pastu break ngajut. Plancit air liur rah cramin dapan. Cian.sawan tia bnr. (kalau ko kan mati ko sorang saja..aku turunkan dulu)

20. SARCASTIC. hehe. ada saja kan kana sindir. sabar sha laaa! (tapi sekali ko lagi)

21. Inda iklas melayan pasal hari hari jumpa. Baus bah mliat dh. Mkin panjang bulu idung.

22. Handphone 24hrs di tangan. Mcm kwnku tym main bula pun pigang hp bmsn sma gfnya.handal.alum pernah hpnya gugur.main street dh tu.handal~~

23. Tukar2 line, tukar2 handphone, email swap. Rasa bah kn liat mncek sapa dangan bf/gf kuntek.Partner mana tau..mcm msn ada yg spare lagii~

24. LOVE =! CURANG

25. Need time 4 privacy (alasan untuk putus) ada lagi reason yang paling LAME BRABIS.need space, kan belajar dulu. hahaha.

26. Partner nya msg sama urang lain bukan BOYFRIEND/GIRLFRIEND buat "i miss you more than words?" hahaha. ani termasuk dalam golongan curang jua kali.. heh.

27. Baru 2-3 bulan together buring sudah. mau lagi yang baru. kanyang lari.

28. Kalau di tanya "handsome ka ku ni yang?" gf jawab " handsomeee ehh!! Bnr!!" tapi dalam hati (bulu idung nya tekeluar ah.)

29. Awal awal pemalu.. lama lama nda tau malu.. (kuar cia ulah nya yg sebonar)

30. Main transfer credit.ada gi pandai bunga bunga cakap "cr me low ni..kapih lagi so masani save2 dulu bmsg" pastu ada tia kana forward kn..hahaha (trik c badar)

31. Pengikis! hint ckp baju lawa tia, sampai partner ckp "bahh esuk balikan"

32. Couple mesti liat muvee di cinema. baru romantic ~

33. Anniversary celebrate tiap bulan. abis duit. .haha.

34. Dulu2 nda jumpa sehari kan mati rasanya, masani dh jumpa kan mati plg rasanya.

35. Awal2 mau pujuk, batah2 malas tia kan pujuk. pebaik ia menangis kan kuar air mata darah

36. LELAKI, kalau ada game, bula, kereta, makanan.gitar. jadi GF pertama drg tia. Nda tia drg pedulikan gfnya.ada tia bealasan.dluar ku tdi.

37. BINI2, kalau meliat ceta KOREA handsome2 angau2 , mcm BOUTA sul drg. bf nda telayan.sanggup tu bjaga abiskn 2pack CD aa.alasan tdo..AHHAHAHAHA.lagi tia.

38. Bejalan kajap ke kadai kaling pun mesti miskol pakai loudspeaker.
(cinta zaman skarang katakan)

39. Kalau nda kana balas miskol kana msg "behapa tu?" kana balas lagi "beria ku tdi" dahto kana tanya lagi "banar kan tu?" membari malas. hahaha. (baik tah hantar gambar beria atu dlm mms) cana sanggup melihat ..bida x muha a haha..

40. Takut gf/bf inda kana suruh jalan bagi alasan TIDUR padahal bejaur. erm. Ada ni tau ku jua.

41. Partner kana balikan brg, inda pandai besyukur. mau jua yg mahal. branded. eh kira pengikis la jua..

42. Lelaki nda dapat liat bini2 hot. mcm bayi tia usul drg. mun lapar baik asak semua.

43. Bini2 kalau liat bf nya liat bini2 lain kana cubit. Kana tantang lgitu sampai2 ingus bah kuar!

44. Minta ambil, akhir sikit jadi kemarahan. mau jua on time.bini2 ni biasa camni.drg aa nda sadar mun besiap aa kan mati batahnya.laki2 harum2 nunggu smpai kuar bah bau ketiak drg nunggu.

45. Kalau be SMS, ujung2 nya mesti ada words "luv u. mwahs" its a MUST. ( nda tau tepaksa )

46. Friendster, facebook mesti ada gambar berdua.

47. MSN mesti nick nya jiwang2 example : zee's, zees's properties.kalau nda pun ada tia nicknya drg buat bad mood la..i don't trust u la..atu something bekenaan love life drg la tu..

48. Selalu bagi lagu macam "eh lagu ani untuk you ni dangar ahhh"

49. Bila ada urang lain.. minta putus, bila sudah putus menyasal tia kan go back. buduh!

50. Abis klayi tamparan muka. abistu ambil uleh arah urang lain. Mulut bauu.makan sampah kah kau kelmarin?hoho

51. Jumpa kawan lama buat inda kenal, kana ucap buang batu la itu ini. pasal takut kana marah. ciannn..

52. Kalau miskol kana reject kana ucap sma urang lain tym atu. hahaha.

53. Da problem sikit2 minta putus.rasa bah..kes baus dah ni..

54. Sanggup online 247 tunggu partner nya online....

55. Kadang2 ada yg tipu parents rasa kn bejumpa, escape sekulah. (kalau parents alom approve) biasanya bini2 illegal ni camni.illegal means below 18.haha.

cana ...."ada nda yg terkena batang hidung sendiri
(cnp..plg ni)
|
k@ zum@i
Salam semua...
semoga hari ani membawa keceriaan kepada biskita semua

k@
zum@i kan duty ni 15 hb ani...pukul 1pm...dalam Apanya Biskita...
yg bananya(bca dlm loghat kadayan) aku alum mau duty tapi...terpaksa duty... kawan ku sorang atu tau tu kenapa....

dulur saja tia c ..tut.. atu...dalam bahasa lain nya LAYANZZZ....
tapi aku ada pantun untuk melepaskan luahan hati ku ani, pantun nya berbunyi...

MINUM KOPI TIDAK BERGULA
PAHIT-PAHIT KU MINUM JUA
KAL
AU KU TURUTKAN HATI KU GILA
APA YANG KA NOR BUAT KU BUAT JUA
....WAWAWAWA

Rindu kan betugas di konti memang lah rindu tapi...belum tepat masanya tapi apa boleh buat cik... nasib badan...


kepada kawan-kawan dj ku yang lain tiupkan semangat untuk ku supaya dapat.. ber dJ.. hehe dengan lebih baik lagi..aiseymen... i tengah boring ni...boring seboring boring nya... bukan rindu serindu rindunya...hentah rasanya hari ani merupakan hari seboring sedunia bagi ku ..apakan..kenapa kau merapu ni K@ zum@i... hentahlah labu...

ok le me chow dulu..tunggu angin merapu ku datang lagi tunggu... jangan tak tunggu..
(tunggu jgn tak tunggu,tunggu jgn tak tunggu, tunggu jgn tak tunggu, tunggu jgn tak tunggu,tunggu jgn tak tunggu)
|
k@ zum@i
my 32 birthday is coming up, it's Dec 10, 2008, wah tuha udah panya hehehe....biar cia umur tuha tapi badan tetap maintain nda ja... jadi kepada yang menyambut hari jadi di bulan dec ani jua, SELAMAT HARI JADI..sama-sama tani berharijadi eeeeee....nda e, moga tani di panjangkan umur, di murah kan rezeki, badan sehat, segala yang di hajati selama ani mudahan terlaksana dan semoga keluarga ketani sentiasa harmoni, menjadi keluarga sakinah...amin

dan buat my sis sofie dan anaknya safwan yang menyambut hari jadi pada 5 dan 8 Dec ani, happy b'day.. sama2 tani bebagi hadiah hehehe...kalau ko bagi aku hadiah jangan tah yang mahal bagi ja aku coklat kegemaraan ku..INI DIA COKLAT NYA

PATCHI hehe.. majal

gerenti nya sofie , nda mahal kepala otak kau bejambul....wah terimagine ku udah ...hahaha ..Dan untuk mu nanti ku belikan coklat yang $1.80 saja wawawa.. gerenti ia becakap lagi... tak adil,tak adil labu..... wah imaginasi ku terlalu kuat.

tahun lepas hubby belikan aku kek crispy chocolate di empire hotel, sodap cik .. tapi mahal ganya sekilo $40.00.. tapi terseliur punya pasal, bantai ajo lah bukan selalu setahun sekali... tapi kalau boleh tah selalu..nah nda bersyukur nya a... nda pa lah aku kongsi kan gambar kek ku atu biar biskita yang hantu coklat atu melihat terseliur...jahat akal hehe..








berminyak nya muka ku, mana nda , balik dari duty pukul lima tarus kana bawa makan di zamrud tarus potong kek..dan harap-harap tahun ani kek nya lebih besar dari ani hahaha...cisss... bukan nya berterima kasih...jgn catu... terima kasih tidak terhingga buat suami ku yang tercinta..hee jgn marah nanti kena jual.... buat abg ipar nayan yg juga menyambut hari jadi 12 dec ani, happy b'day semoga lulus dengan cemerlang dan semoga tabah menghadapi segala dugaan di rantau orang dan juga buat uncle ku yang paling sporting uncle zinin or adenan yang juga akan menyambut hari jadi pada 31 dec , slmt hari jadi, gerenti banyak anak2 buah kita yang lain menunggu bila kita belanja. Jadi jangan lari dari hutang.

|
k@ zum@i
Amaran KERAS:
Tips yang akan dikongsikan dalam post ini bukan bertujuan untuk menggalakkan awda "Lalai" di pejabat.
Awda dinasihatkan untuk membuka laman-laman web ini ketika waktu makan tengahhari ataupun diluar waktu bekerja sahaja. Tips ini boleh menghilangkan bosan di pejabat, bukan menghilangkan bosan ketika bekerja di pejabat. Beza tu… hehe

Saya tidak akan bertanggungjawab jika berlaku situasi dimana awda dimarahi oleh boss awda atau awda disuspended oleh majikan awda atau awda dibuang kerja kerana membuka laman-laman web yang didedahkan dalam blog ini. (Apa-apa hal, sendiri tanggung aaaaa…sapa soh tak dengar cakap)

Mungkin kita sering kali terasa sangat bosan sepanjang hari berada di depan komputer, mungkin kerana memang takde kerja atau mungkin kerana malas takde mood nak bekerja. Jadi, daripada mengelamun kosong, mengganggu teman-teman disebelah meja awda, awda boleh cuba beberapa laman web di bawah ini untuk mengisi waktu lapang awda “di pejabat”.
Emmm… awda digalakkan untuk menggunakan head phone atau ear phone sebelum membuka laman-laman web berikut jika tidak mahu surat pemecatan jawatan dihantar ke meja awda selepas ini.
Berikut adalah laman web yang dimaksudkan:

Horse Quartet
Sebuah kuartet kuda yang aneh, lucu dan menarik di mana mereka boleh diaktifkan secara individu atau berkumpulan untuk menyanyikan lagu-lagu yang mampu menggelikan hati. Dengan berbagai kombinasi dalam laman web ini, awda boleh menghabiskan beberapa jam tanpa harus berfikir sambil menikmati hiburan yang diberikan. “Kerja murni” ini direka khas untuk membuang waktu awda sekurang-kurangnya sehingga awda mendapat tugasan lain dari boss awda.

Bubble Wrap Heaven
Bagi awda yang suka memecahkan belon-belon pada plastik pembungkus (bubble wrap), pasti awda akan menyukai laman web ini. Skrin monitor awda boleh menjadi satu plastik pembungkus raksasa yang dapat memuaskan kehendak nafsu dan keinginan awda untuk memecahkan gelembung-gelembung udara yang dipaparkan. Bagaimana jika habis? Hanya tekan “fresh sheet” dan mulakan sekali lagi “hobi” baru awda ini. Tanpa perlu menggunakan otak, awda boleh menikmati kesenangan tiada penghujungnya di pejabat.

Teddy Bear Tower
Dekatkan kursor mouse awda pada para beruang-beruang lucu tersebut. Ia akan berjatuhan dan melompat-lompat lagi secara berulang-ulang. Dijamin sangat membuang waktu awda di pejabat.

Converter
Salah satu cara lain lagi untuk membuang-buang masa, tetapi berguna. Laman ini memungkinkan awda untuk meng-convert segala jenis unit kiraan ke dalam unit kiraan yang lain. Mungkin sangat menarik untuk mengetahui berat badan atau tinggi awda dalam kiraan yang aneh. Contohnya, berat badan saya bersamaan dengan 6 biji microwave oven… OHHH…!!!! (Berat sangatkah saya ni???)

Screaming Beans
Mula-mula terdapat satu tin yang penuh dengan baked bean. Klik pada tin tersebut untuk meledakkannya. Mungkin kacang-kacang tersebut kurang selesa. Satu kacang mulai berteriak keras. Cuba klik pada kacang tersebut. Lihat apa yang berlaku. Hati-hati, kerana semakin lama kacang tersebut semakin pandai dan bergerak semakin cepat.

Zombo
Laman web yang sangat sesuai dan sempurna bagi awda yang telah bekerja setengah mati seharian di pejabat. Jangan buka melainkan awda betul-betul boring dipejabat

Soothing Origami
Sebuah idea yang bebas dari penggunaan kertas. Mungkin idea ini boleh memberi menyelesaikan masalah awda bagaimana untuk menguruskan kertas-kertas bekas yang berserakan di pejabat awda? Salah satu jalan penyelesaiannya adalah “origami” (seni melipat kertas dari Jepun). Laman web yang menakjubkan ini akan membimbing awda untuk belajar origami bermula dari asas yang paling mudah sehingga level yang paling sulit. Sekurang-kurangnya ketika pulang ke rumah awda boleh tunjukkan hasil karya awda kepada keluarga terutama isteri/suami dan anak-anak awda.

Design a Flower
Jika origami tidak menarik perhatian awda, mungkin seni me-rekabentuk bunga awda sendiri boleh menjadi alternatif. Laman web ini membolehkan awda untuk menciptakan kombinasi bunga awda sendiri dan mengirimkannya kepada orang lain.

Destroy the Internet
Buka mana-mana laman web yang awda benci tak suka dan hancurkan laman web tersebut dengan pelbagai alat yang tersedia. Awda boleh memilih bermula dengan serangan serangga sehingga kepada serangan dinosaur serta memotong-motong laman web tersebut dengan gergaji eletrik. Dijamin terdapat banyak alat-alat yang tersedia membuat awda dapat menghabiskan waktu awda untuk mencubanya satu per satu.

The Idiot Test
Laman web ini memerlukan waktu yang lama untuk diselesaikan kerana:
1. Ia sangat banyak soalan untuk dijawab.
2. Jika awda melakukan satu sahaja kesalahan, maka awda harus mengulang kembali dari awal.

SELAMAT MENCUBA…!!!!!

|
k@ zum@i

Seringkali dalam persahabatan, akan ada perselisihan faham, ketidaksamaan pendapat dan idea yang berlainan. Kesannya, timbul ketidaksefahaman, dingin hati atau rasa cuba menjauhkan diri perlahan-lahan.

Masalah gini senang selesai bila adanya sikap pemaaf. Andai kedua-duanya panas baran, ego dan hanya mahu menang, persahabatan yang terbina akan bertukar menjadi permusuhan tegar lalu membawa kepada perang dingin berpanjangan.

Tidak semua orang boleh mendidik hati mereka supaya jadi pemaaf, sebab mereka mahukan orang lain yang minta maaf dulu ngan mereka. Dah menjadi sikap manusia, mereka mahu di hargai, mahu dihormati. Bila pertelingkahan timbul, mereka payah nak jadi pemaaf.

Bagaimana dengan Awda? Adakah Awda juga susah nak memaafkan kesalahan orang lain?

Jika begitu, Awda tergolong dalam kalangan orang yang kurang bermotivasi, susah nak jadi bersemangat sebab di hati Awda penuh dengan noda hitam dari fikiran-fikiran negatif. Benci, meluat dan dendam tu adalah fikiran negatif sebenarnya.

Contohi sikap Rasulullah s.a.w. yang pemaaf, walaupun dia pernah luka di lempar batu oleh penduduk Taif sehingga berdarah. Saya sedar kita bukan setabah Rasulullah s.a.w, namun kita boleh membina sikap pemaaf, penyabar dengan mencontohi sikap Baginda.

Latih diri kita menjadi pemaaf, kerana ia dapat membuang fikiran-fikiran negatif yang bersarang di hati. Kesannya, Awda senang di dekati oleh sesiapa saja, even complete strangers. Sesiapa saja akan melihat Awda unik lalu tertarik untuk mengenali Awda dengan lebih lanjut lagi.

Dalam perhubungan, ia akan membuat rakan Awda menyenangi Awda dan bersemangat bila bersama Awda.

Hargailah kawan, kerana tanpa sokongan darinya, Awda keseorangan lalu membuat diri jauh dari kejayaan.

Be a good friend.

(dato dr hj md fadillah kamsah)
|
k@ zum@i
Limau purut buah berangan
Tanaman wang mail di batu marang
kalau kan turut ikut rancangan
Sila mendail dari sekarang
(pantun di ciplak dari hj zaini wawawa... )
Pergi ke kedai membeli filem
untuk menghibur hati yang duka
Banyak segment di HARMONI FM
Apa rancangan yang biskita suka
(Mcm nda betamu saja pantun ku atu ...di KIAnggeh kanya betamu ni)
Pagi isnin berjumpa pak Halim
hendak membeli buah rambutan
banyak pemanggil di harmoni fm
yang mana satu biskita gerigitan
(antam tia... jawab Lamah)
i dah tau dah jawapan nya
saja- saja untuk menghibur hati yang duka cewah....
|
k@ zum@i
Kemarin dengar ku rancangan berpantun ria .. Rindu jua ku banar a ... lama dah nda ku duduk di studio bepantun sama c is.

Dari bulan puasa segment atu di tiadakan ,sekali masa raya nada bos masukan aku sal nya ngam hari kelepasan awam, ada sekali masa syawal masih, masukan nya ku duty pantun nda tia jua jadi sal rancangan vokal harmoni di ulang time kami kan bepantun, pas tu bulan november ani dua kali ku masukan nya duty bepantun.
TER...cuti tia ku jua hehe... Cemanakan tu
Nda p lah pas cuti kang BALAS DENDAM
BOWH BEIJAP BUNYINYA
Tunggu aje lah kembalinya k@ zum@i dalam segment Berpantun Ria
Pasti Gempak...Atu a haaaa
Jadi pastikan terus Mendengarkan Segment Berpantun Ria
Setiap Hari Selasa
Jam 1.30pm
3 Pantun Terbaik akan menerima hadiah sumbangan dari Seri Q-LAP Cineplex.
|
k@ zum@i





Da ku tau apa kan di cetakan sal gambar ani, liat saja tia muka nya yang merah ... al maklum iakan nyusu Tut... hehe, mamanya g makan jamu2an , panas jamu atu terkenalah arahnya. Anak-anak zaman sekarang baru lahir tarus buka mata, nya org tetua , kalau anak-anak zaman dulu temasuk zaman ketani kali a, seminggu durang lahir baru tah bebuka matanya.. Cuba biskita komen sikit sal hal atu....kenapa ya demikian rupa eee.

Harapan mama...cepat2tah ko besar, jadi anak yang berguna, Selamat ko Lai......

|
k@ zum@i
5hb nov 2008 , tepat jam 9.07am. Lahirlah cahayamataku yang ke 3, dengan berat 2.740kg, syukur lah kepada allah s.w.t, di atas rezeki yang di berikan nya, sehat wal'afiat, walaupun awal2 atu agak kecewa jua sal mengidam kan dapatkan baby boy tapi udah melihat baby ani lahir hilang semua rasa kekecewaan atu malah tersangat lah happy... insyallah tahun yang akan mendatang buat lagi hehehe...


Inilah wajah puteri ku...yang ku beri nama NUR ARISSA INSYIRAH.

Anilah wajah kedua kaka nya , yang tersangat lah suka dapat adik baru.

badan keduanya hampir sama besar tapi sebenarnya jauh ni umur bisdorang yang kaka udah 7 tahun yang adik 4 tahun , kaka nya agak damit c kit badan nya tapi nda apa lah yang penting sehat nda ja.. mudahan durang jadi anak2 yang soleha , yang memberi kesenangan kepada kami kedua ibu bapanya amin ya rabalalamin....mana tau semua jadi ustazah yang di galati cewwahh... chow dulu nanti aku up load gambar yang terbaru.time dalam pantang pun sempat up date blog,mama modern jua katakan hehe..

|
k@ zum@i


Untuk kaum lelaki bernama SUAMI & rujukan untuk kaum ISTERI - Dr. Fadhilah Kamsah

1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias ! rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda.

4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.I thought wives are only supposed to provide that service, bukannya jaga anak, masak, mencuci dan sebagainya!

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga. Ada suami, isteri s eda ng makan disuruh cebok kencing n berak anak seda ngkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax seda ngkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga s eda ngkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan beda l semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh. Frust, tau tak!

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak s eda ngkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja (bukan soal malas masak tapi nak tolong jimatkan perbelanjaan keluarga)

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda Cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami 'degil' tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah,bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke
nak buat macam tu?

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur?Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya. Jangan sampai isteri nak mampus pun tak perasan.

20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila
dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar
kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sen siti f. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah,perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami
boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.


Allah s.w.t. berfirman

'Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan'

|
Hujan turun inda beranti....menyebabkan rumah mertua ku di mulaut kebanjiran. San ku ani kali ke empat tah ni , kami ke banjiran , kalau dulu sampai nyebabkan kereta honda kami rosak, kapisan..... kawasan ban ani selalu kebanjiran, payah kan keluar jalan baik ja bukan time ku kan duty , kalau nda cemana kan kuar... risiko kereta rosak nda g kami mau menanggung , cukup sekali....



Liat tah biskita sendiri macam mana teruk nya banjir yang melanda kawasan rumah ani, kalau ada perahu dapat biskita bekayuh, yang beijap nya g, kawasan sekeliling masih g banyak paya, yang di takuti ada ular menumpang mandi eeee.. mana tau liat nya kawasan luas, alah kolam nya... iski tia...gerenti di bawa nya anak cucu dan jiran2 di sekeliling nya untuk bersuka ria hehehe.


Ani dua orang penunggu gua sedang duduk.. memikirkan bila kah air rah kawasan rumah ani kan surut, mana inda durang ada perlawanan bola pukul empat, kan keluar inda dapat, di luar simpang g banjir menunggu, sampai ada dah kereta nissan siapakah kah tu temati di tengah2 jalan, bukan nya apa.. durang takut karang kana ucap janji melayu inda belurus, padahal orang nda tau situasi masa atu. Jadi paksa tah durang menghubungi siapa2 yang patut untuk membaritahu keadaan masa atu..



Harap2 ani banjir yang terakhir melanda kawasan mulaut ani payah e... jadi keraja oleh nya,membersihkan semula kawasan yang di penuhi tanah paya bukan atu saja kan kemana2 pun payah di takuti time banjir cemani ada emergency ,atu..ada kan difikirkan keluar bah..jadi biskita doa2 kan mudahan kejadian banjir ani inda g terjadi amin.. ya rabbal a'lamin
|
k@ zum@i
Masa 18 oct , Kami Bahagian Radio telah mengadakan Sambutan Raya bertempat di Aneka Rasa Qlap,dan di selajurkan dengan majlis penyampaian cendera mata kepada kakitangan radio yang Bersara. Acara bermula pukul 8pm . Siuk jua lah, Geng2 harmoni yang hadir Tuan Hj ali, Harun Al Rashid, Redzuan, nooridah ani wati,hjh rosnah, saliah, hjh noridah, sharin , fadzillah dan termasuklah sayo sendiri... , Geng2 Rangkaian lain pun ada jua, turut sama-sama memeriahkan Sambutan Raya malam atu.

Pembuka Acara ucapan alu-aluan dari Tuan Hj Ali Hj Aji.



Bacaan Doa oleh ustaz al hj hassan wal unta haha3 jgn marah ,selepas atu banyak g ucapan dari pengarah , tuan hj bahmin , tuan hj osman dan seterusnya penyampaian cenderamata , tapi gambar atu nada arah ku , mana nda ,kan mengambar kepala manusia saja kan di liat , buang karan saja , baik tah ku ambil gambar kami dj2 harmoni yang cute miut hehe... masuk bakul angkat sendiri..siapa g kan mengangkatkan... nda ja


Lihat lah aksi - aksi kami kalau posing mmmm nombor satu


I..Banci ku meliat gaya sharin a, terlebih ayu mengalahkan si beracun

masa untuk makan, q jangan nda q, makanan yang di sediakan malam atu boleh lah... untuk menyabal2 parut, menu yang paling sodap san ku ikan kari atu kanya, yang lain atu not bad... nyaman g aku masak lah kwang3


Siapakah kah tu dua jejaka yang tidak tahu malu masuk posing di belakang kami, tak di pelawa pun hahaha....


Pas makan , Cabutan Bertuah di adakan, kami dj harmoni semua ampit sapu bersih, walaupun hadiah yang disediakan untuk menyanang2kan hati kami kanya, boleh lah syukurlah dan liat lah wajah kami yang tersenyum lebar tapi kalau ada di antara kami yang inda ampit mmmm gerenti muka sposen g pun san ku malam atu kami yang paling bising, mulut bejabih hehe begitulah kalau udah betamu balum g semua tu kalau semua dj harmoni ada hentahlah labu apa yang terjadi bowh.. baijap bunyi nya.. hehe nda biasa kami ani kalau bertamu inda mau habis kan di cetakan a, ado aje..



malam atu kami ngambil kesempatan bergambar ramai sama dj2 nasional, pelangi dan nur islam, ini jarang terjadi... nya c robin.. kecuali ada acara2 khas, durang pun perangai gilo2 jua bolehlah masuk sekepala sama kami. akhir sekali kami semua juruhebah2 dari harmoni fm, nasional fm, pelangi fm dan nur islam mengucapkan " SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN" cematulah kira2 nya tu ucapan dari bisdia kira aku al wakil aje.

|
k@ zum@i
Biasanya time boring2 di rumah, aku jadi mak andam, tukang habis2 kan make up yang ada dan yang menjadi mangsa ku ini lah orang nya heheheheh....




Durang ani apa g ni iski bukan main...se x nya durang kan mau di make up lagi,aku yang sangal melayan, Siapa suruh a... sendiri cari pasal durang apa jua kanak2 ada kan dilayan..tapi liat lah aksi2 durang bergambar, kira lawa tah udah tu hahaha...

|
k@ zum@i


Kami geng -geng Harmoni Fm tidak lupa mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN.Semoga rancangan yang kami sajikan akan dapat menghibur biskita semua.
|
k@ zum@i

Inilah kek sumbangan dari Empire Hotel sempena sambutan Jubli Emas Radio yang ke 50 Tahun, kek chocolate cik.... sodap.

Ini Al Ustaz Hj Hassan sedang membaca doa sebelum acara di mulakan eeee....sambil disaksikan oleh pengunjung-pengunjung dari luar . Al maklum masa jubli emas atu banyak aktiviti diadakan dan studio - studio dibuka kan untuk kunjungan orang ramai.

Acara berikutnya acara memotong kek oleh Pengarah RTB, Tuan Hj Osman sambil di saksikan oleh Tuan hj bahmin, Tuan Hj Ali dan Aminah Jaaffar ketua bahagian enterprise.


Mengambil kesempatan bergambar ramai bersama geng-geng Harmoni Fm , bukan nya selalu dapat kesempatan macam ani,lihat lah wajah - wajah mereka .. muka ada senyum...

|
k@ zum@i

Bersama dengan geng Bermukun Brunei, masa di miri sarawak tahun 2006, jangan nda galat hehehe... masa tu aku penerbit rancangan bermukun. kami di sana nda silap ku 4 hari dan kami tinggal di Dynasty Hotel, dan ketua rombongan kami ke sana Tuan Hj ali, Tuan Hj morni dan Tuan Hj daud , kami ke sana pakai bus.






Ani masa rakaman dijalankan di studio miri, tuan hj daud sebagai penyampai nya, sambil-sambil rakaman pemukun yang lain ambil kesempatan berjoget. Lama jua lah rakaman nya 4 siri sekaligus lapar jua perut menunggu tapi inda lah.. kami disana semua complete kana sediakan makan dan minum tapi... pas makan kan tdo rasanya. Apa g mendengar org berbalas2 pantun macam kana dodoikan..apa pun jawab lamah.



Ani kami kana jemput membuat rakaman bermukun di Kampung Bakam Miri, (dalam sebuah dewan). Tetamu kehormatnya nda ku ingat siapa, tapi yang unik nya di kampung ani anak-anak muda nya yang belia remaja rupanya fanatik dengan rancangan bermukun ani , sampai durang sendiri ikut berjoget sambil membalas pantun2 dari pemukun yang udah berpengalaman,sampai panuh dewan tapi cuba perhatikan siapakah yang ikut berjoget itu...




Ani esok nya kami kan balik jadi kami makan beramai-ramai di Madly Restaurant, bos belanja, terima kasih bos..sayang bos haha......
|
k@ zum@i


Gambar kenangan bersama dengan pelakon Dato Jins Samsuddin, di Kuala Lumpur dihotel Fair Land, masa tu ia datang ke sana kan mengambil barang titipan Wah titipan.. anak angkat nya di brunei yang merupakan kawan my sis..dato jins datang bersama dengan isteri dan anak-anak nya sekali, kami apa g inda melepaskan peluang bergambar sama ia, lihat lah wajah isteri dan anak-anak nya, ada imbas2 dia gitu...
|