k@ zum@i
Amaran KERAS:
Tips yang akan dikongsikan dalam post ini bukan bertujuan untuk menggalakkan awda "Lalai" di pejabat.
Awda dinasihatkan untuk membuka laman-laman web ini ketika waktu makan tengahhari ataupun diluar waktu bekerja sahaja. Tips ini boleh menghilangkan bosan di pejabat, bukan menghilangkan bosan ketika bekerja di pejabat. Beza tu… hehe

Saya tidak akan bertanggungjawab jika berlaku situasi dimana awda dimarahi oleh boss awda atau awda disuspended oleh majikan awda atau awda dibuang kerja kerana membuka laman-laman web yang didedahkan dalam blog ini. (Apa-apa hal, sendiri tanggung aaaaa…sapa soh tak dengar cakap)

Mungkin kita sering kali terasa sangat bosan sepanjang hari berada di depan komputer, mungkin kerana memang takde kerja atau mungkin kerana malas takde mood nak bekerja. Jadi, daripada mengelamun kosong, mengganggu teman-teman disebelah meja awda, awda boleh cuba beberapa laman web di bawah ini untuk mengisi waktu lapang awda “di pejabat”.
Emmm… awda digalakkan untuk menggunakan head phone atau ear phone sebelum membuka laman-laman web berikut jika tidak mahu surat pemecatan jawatan dihantar ke meja awda selepas ini.
Berikut adalah laman web yang dimaksudkan:

Horse Quartet
Sebuah kuartet kuda yang aneh, lucu dan menarik di mana mereka boleh diaktifkan secara individu atau berkumpulan untuk menyanyikan lagu-lagu yang mampu menggelikan hati. Dengan berbagai kombinasi dalam laman web ini, awda boleh menghabiskan beberapa jam tanpa harus berfikir sambil menikmati hiburan yang diberikan. “Kerja murni” ini direka khas untuk membuang waktu awda sekurang-kurangnya sehingga awda mendapat tugasan lain dari boss awda.

Bubble Wrap Heaven
Bagi awda yang suka memecahkan belon-belon pada plastik pembungkus (bubble wrap), pasti awda akan menyukai laman web ini. Skrin monitor awda boleh menjadi satu plastik pembungkus raksasa yang dapat memuaskan kehendak nafsu dan keinginan awda untuk memecahkan gelembung-gelembung udara yang dipaparkan. Bagaimana jika habis? Hanya tekan “fresh sheet” dan mulakan sekali lagi “hobi” baru awda ini. Tanpa perlu menggunakan otak, awda boleh menikmati kesenangan tiada penghujungnya di pejabat.

Teddy Bear Tower
Dekatkan kursor mouse awda pada para beruang-beruang lucu tersebut. Ia akan berjatuhan dan melompat-lompat lagi secara berulang-ulang. Dijamin sangat membuang waktu awda di pejabat.

Converter
Salah satu cara lain lagi untuk membuang-buang masa, tetapi berguna. Laman ini memungkinkan awda untuk meng-convert segala jenis unit kiraan ke dalam unit kiraan yang lain. Mungkin sangat menarik untuk mengetahui berat badan atau tinggi awda dalam kiraan yang aneh. Contohnya, berat badan saya bersamaan dengan 6 biji microwave oven… OHHH…!!!! (Berat sangatkah saya ni???)

Screaming Beans
Mula-mula terdapat satu tin yang penuh dengan baked bean. Klik pada tin tersebut untuk meledakkannya. Mungkin kacang-kacang tersebut kurang selesa. Satu kacang mulai berteriak keras. Cuba klik pada kacang tersebut. Lihat apa yang berlaku. Hati-hati, kerana semakin lama kacang tersebut semakin pandai dan bergerak semakin cepat.

Zombo
Laman web yang sangat sesuai dan sempurna bagi awda yang telah bekerja setengah mati seharian di pejabat. Jangan buka melainkan awda betul-betul boring dipejabat

Soothing Origami
Sebuah idea yang bebas dari penggunaan kertas. Mungkin idea ini boleh memberi menyelesaikan masalah awda bagaimana untuk menguruskan kertas-kertas bekas yang berserakan di pejabat awda? Salah satu jalan penyelesaiannya adalah “origami” (seni melipat kertas dari Jepun). Laman web yang menakjubkan ini akan membimbing awda untuk belajar origami bermula dari asas yang paling mudah sehingga level yang paling sulit. Sekurang-kurangnya ketika pulang ke rumah awda boleh tunjukkan hasil karya awda kepada keluarga terutama isteri/suami dan anak-anak awda.

Design a Flower
Jika origami tidak menarik perhatian awda, mungkin seni me-rekabentuk bunga awda sendiri boleh menjadi alternatif. Laman web ini membolehkan awda untuk menciptakan kombinasi bunga awda sendiri dan mengirimkannya kepada orang lain.

Destroy the Internet
Buka mana-mana laman web yang awda benci tak suka dan hancurkan laman web tersebut dengan pelbagai alat yang tersedia. Awda boleh memilih bermula dengan serangan serangga sehingga kepada serangan dinosaur serta memotong-motong laman web tersebut dengan gergaji eletrik. Dijamin terdapat banyak alat-alat yang tersedia membuat awda dapat menghabiskan waktu awda untuk mencubanya satu per satu.

The Idiot Test
Laman web ini memerlukan waktu yang lama untuk diselesaikan kerana:
1. Ia sangat banyak soalan untuk dijawab.
2. Jika awda melakukan satu sahaja kesalahan, maka awda harus mengulang kembali dari awal.

SELAMAT MENCUBA…!!!!!

|